22 September 2011

TIPS HILANGKAN RINDU YANG MEMBUAK-BUAK !



I MISS YOU
I MISS YOU
I MISS YOU
------------------------------------------------------

Kekadang rasa rindu yang tak terbendung itu memang mengganggu gugat kehidupan harian. Buat ape pun serba tak kena. Mandi rasa malas, Makan tak selera, tidur tak nyenyak. Sesekali termenung dan akal mula terfikirkan si dia. Masuk jer nama si dia, wajah si dia dalam kotak fikiran mula rasa yang membuak buak dalam diri, gelora jiwa yang macam tak tentu hala dan resah yang teramat sangat. Itulah penangan rindu yang menusuk kalbu kata orang.

Rasa rindu itu wujud bila kita cinta sayang suka kaseh pada seseorang/benda/apa apa jer.
*i refer to person missing someone* dan kita gagal mendapatkannya.
Yeahhh, rindu kat awek tapi dia jauh or rindu bf tapi tak dapat bersama. Tak ada suara, tak ada gelak tawa, tak ada belaian manja. Keadaan yang membuat kita rasa.....rasa....RINDU.....yang teramat sangat.

Itu kalau dia bf or gf kita *dia masih dalam kawalan kita kecuali x-bf or x-gf* tapi kalau rindu kita pada zaman dulu dulu, pada teman teman, pada saat saat senyuman terukir dan semua kenangan itu bermain main dalam fikiran, apa yang boleh kita buat?

1) Tengok la gambar gambar yang ada. So, setiap memori indah tu ambillah sebanyak mana gambar buat pengubat rindu. Tak dapat gambar wajah, gambar baju dia pun kira okay la.

2) Happy kan kehidupan kamuu sekarang. Jangan asyik terpikir sangat hal rindu yang tak sudah tu. dapatkan kawan baru, teman teman baru dan pelbagaikan aktiviti. 

3) Cari hobi baru. Kekadang, kita akan rasa bosan dengan cara hidup kita yang sama jer everyday. dan sebab cara hidup yang sama tu membuatkan kita semakin teringat ringat orang yang kita rindu. Apa kata, dari kamu habiskan masa merenung bulan bintang teringatkan si dia, baik kamu g camping, masuk hutan, swimming, jalan jalan makan angin, masak masak benda yang sedap, tak pun kumpul setem. [gile kentang kumpul setem]

4) Bergaul dengan ramai orang. Instead of you focus pada seseorang yang kamu sendiri tak pasti boleh dapatkan dia, baik kamu attach dengan mana mana orang sekeliling kamu. Yer tahu, orang sekeliling tak sama dengan orang yang kamu rindu tu tapi dengan bergaul mesra dengan mereka boleh buatkan kamuu lupa seketika perihal rindu

5) Paling penting, jangan sesekali fikirkan pasal hal rindu. bila teringatkan si dia *biarkan jer, make it neutral* "so what aku rindukan dia. Normal kan!"


*tapi , sume cara neh aku salu xdpt buat :'(

Apapun, ubat paling mujarab kepada rindu adalah masa. masa yang akan mengikis rasa rindu itu. lama lama kamu akan biasa dengan kehidupan kamu tanpa si dia. Sesekali kamu akan terkenang tapi rasa debaran jiwa raga dan hati yang berkocak kocak tu akan seperti kamu awal awal jatuh sakit rindu dulu.

ekceli , aku wat entry neh sbb aku tgh rindukan seseorang yg aku ------ . ohh , abaikan . dye xkn jd milik aku .


well , thanks peeps :)